2015. december 6., vasárnap

Ezt szúrják el a harmincasok! Az öt leggyakoribb pénzügyi hiba

 


Mire elérjük azt a bizonyos 30-as határt, jó pár sikeren és buktán vagyunk túl és azt hisszük, összegyűjtöttük a kellő tapasztalatokat, amelyekre pénzügyeink menedzseléséhez szükségünk van. Ekkor azonban teljesen új kihívásokkal szembesülünk, amelyeket ha nem rágunk meg eléggé, könnyen szaladhatunk bele az újabb pofonokba. A következő öt balfogás tipikusan ilyen problémát jelent a harmincas korosztálynál.

1. Biztos, ami biztos


A biztosítások - legyen szó egészség-, élet-, lakás- vagy bármely másik biztosítási típusról - legtöbbször pénzügyi listánk aljára kerülnek. Ennek két egyszerű oka van: egyrészt ez egy kevésbé szexi téma, másrészt nehéz elegendő megbízható információt szerezni a számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásához. Bármennyire is unalmasnak tűnik a kérdés, mindenképp érdemes legalább annyi energiát fektetni ebbe, hogy tanácsot kérünk egy szakembertől vagy elolvassuk a különböző online összehasonlításokat. Addig persze úgysem értékeljük ezek jelentőségét, ameddig be nem üt a gáz, utólag viszont már nincs mit tenni.
  

2. Enyém, tiéd…, miénk?

 
Szintén nem egy kellemes téma és nem épp romantikus „mások zsebében turkálni”, így valamelyest érthető, hogy a házasodó párok gyakran nem tárgyalják meg közös életük pénzügyi kérdéseit. Azonban el kell fogadnunk, hogy partnerünk anyagi hátterének és az ehhez kapcsolódó döntéseinek megértése, a harmonikus együttlét előfeltétele. Sokszor ez csak egy komoly probléma felmerülése után, akár sokévnyi együttélést követően történik meg, mikorra már erős érzelmi töltet is társul a kérdéshez. Célszerűbb tehát minél korábban tisztázni a feltételeket és lehetőségeket, megkönnyítve mindkét fél számára a hosszú távú tervezést.  

3. Mindent az első gyerekre


Designer gyerekágy, divatos ruhák, formatervezett üvegek és megannyi más, amivel az új családtag életét kívánják a lehető legkényelmesebbé tenni a frissen szülővé váló párok, miközben hajlamosak túlköltekezni. Természetesen én se mondom, hogy ne próbáljunk mindent megadni a szemünk fényének, de mindenképpen érdemes ezt a megtakarítások és fizetések figyelembevételével megtenni. Nem várt kiadások mindig lesznek, és inkább ezek megoldása legyen fontos, mint a bölcső anyagkialakítása.

4. A „majd később több pénzem lesz” csapda 


Bár az optimizmus hasznos tulajdonság, a realizmus kívánatosabb a pénzügyi kérdések esetében. Sokan azt feltételezik, hogy negyvenes éveikben biztosan kategóriákkal jobb fizetésük lesz, ezzel igazolva jelenlegi túlköltekezéseiket. Erre azonban egyrészt nincs garancia, másrészt annyi minden befolyásolhatja ezt a jövőben, hogy nem is érdemes biztosra venni. Az alapelv az, hogy valamivel kevesebbet költsünk, mint amennyink van, azaz mindig tegyünk félre egy meghatározott összeget vagy százalékot, és csak a fennmaradó pénzt költsük el. 

5. Mert jó a pénz?


Sokan csak azért vállalnak el bizonyos munkákat, mert magas a fizu, és a bérezés nyilván fontos kérdés, de nem célszerű kizárólag ez alapján választani. Pláne, ha az nem jár szellemi vagy szakmai kihívással, és komoly az esély, hogy elég gyorsan ráununk az adott munkával járó napi rutinra. A cél inkább az kell, hogy legyen, hogy olyan munkát találjunk, amely felkészít minket késői harmincas és korai negyvenes éveinkre, amikor több pénzt kereshetünk érdekesebb feladatok elvégzésével.
 

 

1 megjegyzés:

Dr Purva Pius írta...

Γεια σε όλους,
Το όνομά μου είναι η κ. Sharon Sim. Ζω στη Σιγκαπούρη και σήμερα είμαι ευτυχισμένη γυναίκα; και είπα στον εαυτό μου ότι οποιοσδήποτε δανειστής που διασώζει την οικογένειά μου από την κακή μας κατάσταση, θα αναφερθώ σε οποιοδήποτε πρόσωπο που ψάχνει δάνειο σε αυτόν, μου έδωσε ευτυχία σε μένα και την οικογένειά μου, χρειαζόμουν δάνειο $ 250, 000,00 για να ξεκινήσω τη ζωή μου όλη όπως είμαι μια μητέρα με 3 παιδιά που γνώρισα αυτό ειλικρινής και ο ΘΕΟΣ φόβος δανειστή άνθρωπος δανείου που με βοηθούν με ένα δάνειο των $ 250, 000.00 SG. Δολάριο, είναι ΘΕΟΣ που φοβάται τον άνθρωπο, αν χρειάζεστε δάνειο και θα επιστρέψετε το δάνειο παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του να του πείτε ότι είναι η κ. Sharon, που σας παραπέμπει σε αυτόν. επικοινωνήστε με τον Dr Purva Pius, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (urgentloan22@gmail.com) Whats App + 91-8929509036 Σας ευχαριστώ.